4 syytä miksi hevosen laitumella tulee olla sääsuoja

Ajaessa ympäri Suomea olen havainnut tienvarsilla että yllättävän monet hevoset ovat laitumella ilman sääsuojaa. Tämä voi olla hevosen hyvinvoinnin kannalta kohtalokas virhe, sillä vaikka laidunelämä voi tarjota hevoselle lajityypillisempää elämää, se voi myös muuttua hevosen painajaiseksi.

Hevosen elinoloja järjestäessä on syytä kiinnittää huomiota siihen, mikä on hevoselle eläinlajina tärkeää. Hevosen ja ihmisen tarpeet eroavat toisistaan ja vaikka esimerkiksi auringonotto voi olla ihmisen valinta, hevoselle tulisi suoda mahdollisuus myös poistua auringosta. Nykyinen eläinsuojelulaki sanoo seuraavaa sääsuojasta:

“Tarvittaessa ulkotarhassa ja laitumella on oltava hevoselle suojaa epäsuotuisia sääolosuhteita vastaan.”

Laki on valitettavan tulkinnanvarainen, mutta nykytieto hevosesta määrittää monilta osin että sääsuoja kuuluu nykyaikaisen laitumen perusvarusteluun. Katoksen voi osittain korvata suojaisa metsä, mutta yksittäinen puu ei riitä sääsuojaksi. On tärkeää seurata että hevoset käyttävät niille tarjottuja sääsuojia ja tarvittaessa muuttaa olosuhteita niille sopivaksi. Hevosen loimituksesta kertovassa artikkelissa olen listannut asioita, jotka vaikuttavat siihen käyttävätkö hevoset katosta. Keskiössä on turvallisuuden tunne ja sääsuojan sijainti suhteessa muuhun ympäristöön.

Alla olen listannut 4 syytä, miksi jokaisella hevosella tulisi olla laitumella hyvä sääsuoja.

1. Hyönteiset ovat hevosen yleisimpiä petoja

Ensimmäinen syy on yksi tärkeimpiä: hevosen laidunelämästä voi olla mukavuus kaukana jos hyönteisiä ei pääse mitenkään pakoon. Hyönteiset ovat hevoseläinten yleisimpiä petoja: ne imevät verta tai pyrkivät hyödyntämään hevosen kudoksia ravinnokseen ja aiheuttavat näin hevoselle kipua ja epämukavuutta.

Luonnossa hevosten elinalue on laaja, jopa 40 000 hehtaaria. Käytännössä hevoset sietävät luonnossa epämukavuutta huonosti: jos niiden olo käy tukalaksi, ne vaihtavat paikkaa. Luonnossa hyönteisiä voi paeta esimerkiksi metsään tai tuuliselle paikalle muuta ympäristöä korkeammalle.

Laitumella hevosen elinoloja rajaa aidat, joten hevosen vaikutusmahdollisuudet omaan olotilaan ovat ihmisen käsissä. Katoksessa hevosen on mahdollisuus päästä varjoon ja viileämpään tilaan, jossa kaikki hyönteiset eivät viihdy. Hyvä katos voi tarjota hevoselle tehokkaan keinon saada tauon jatkuvalta syödyksi tulemiselta. Ruotsissa on tutkittu, että hevoset valitsevat ensisijaisesti katoksen, jossa on kolme seinää ja katto (Hartmann et al., 2015). Islannissa tutkittiin talviolosuhteissa, että hevoset hyödyntävät enemmän katosta jossa on kaksi sisäänkäyntiä yhden sijaan (Christensen et al., 2018).

Jos tämä syy yksin ei riitä vakuuttamaan katoksen rakentamiseksi, kuvittele itsesi kesäyöhön ilman vaatteiden tuomaa suojaa ja käsiä joilla poistaa hyttyset iholta. Kannattaa huomioida, että hevosen iho on herkempi kuin ihmisen ja hevonen ei voi ymmärtää miksi se ei pääse siirtymään pois paikalta, jossa sille aiheutuu epämukavuutta.

2. Ylikuumenemisen vaara on todellinen

Hevonen pakenee luonnossa herkästi hyönteisiä, mutta myös kuumuutta. Katoksen tai varjoisan metsän puute estää hevosta jälleen vaikuttamasta omaan mukavuuteensa: kuumuuden sietäminen vasten tahtoa voi olla tuskallista ja jopa vaarallista.

Kun ulkolämpötila ylittää hevosen termoneutraalin lämpötila-alueen (ylä-alue on noin 20-30 astetta hevosesta riippuen), hevonen pyrkii ylläpitämään kehon normaalia lämpötilaa tiedostetuilla ja tiedostamattomilla toimilla. Kudosten ylikuumentuessa niiden toiminta heikkenee ja jo muutaman asteen nousu hevosen kehon lämpötilassa voi olla sille vaarallinen.

Tiedostamattomia toimia kuumuutta vastaan ovat mm. hikoilu ja tiheämpi hengitys, tiedostettuja taas pyrkimys päästä viileämpään ympäristöön ja juominen tai uiminen. Viilentyminen voi epäonnistua jos toiminta-ympäristöä rajoitetaan voimakkaasti. Laitumella on tärkeää mahdollistaa hevosen tiedostetut toimet, joilla se voi vaikuttaa oman kehonsa lämpötilaan alentavasti. Viileää vettä ja varjoisa sääsuoja tulee olla aina tarjolla.

3. Sääilmiöiden muutokset tulevat yleistymään

Suomen suvessa sääilmiöiden vaihtelut ovat tunnetusti suuria ja ilmastonmuutoksen myötä sääilmiöiden muutokset tulevat yleistymään. Pitkät hellejaksot tulevat lisääntymään, myrskytuulet voimistumaan ja kesällä voidaan kohdata enemmän rankkasateita (ilmasto-opas.fi).

Hevonen sopeutuu hyvin vaihtuviin ympäristöihin kun sille annetaan siihen riittävät resurssit ja aikaa. Sääolot voivat muuttua nopeasti, jolloin sääsuoja tarjoaa helpotusta hevosen sopeutumiseen. Hevosen laitumella tulee olla sääsuoja, jotta hevonen saa kaikilla keleillä valita epämukavalta sääololta pakenemisen.

4. Kun hyvinvointi paranee, yhteistyö paranee

Valinnan mahdollisuuksien lisääminen parantaa hevosen hyvinvointia. Kun hevonen saa mahdollisuuksia vaikuttaa omaan olotilaansa, sen hyvinvointi paranee. Katos lisää hevosen valintojen mahdollisuutta, sillä hevonen saa valita milloin se on varjossa, milloin auringossa. Tämä voi olla merkittävä mukavuustekijä.

Hevosen hyvinvointi koostuu pienistä muutoksista, jotka kerryttävät suurempaa hyvää oloa. Tämä näkyy myös ihmisen kanssa toimiessa: hyvinvoiva hevonen suoriutuu paremmin kaikissa konteksteissa. Hyvinvointi lähtee erityisesti hevosen elinoloista, sillä hevosen palautuminen tapahtuu ensisijaisesti hevosen “omalla ajalla”.

Jos hevonen joutuu laitumella ollessaan sietämään jatkuvaa epämukavuutta, stressi kasvaa ja sen toimintakyky on alentunut silloinkin kun sen halutaan lähtevän ihmisen kanssa puuhaamaan. Kun sijoitat hevosen mukavuuteen laitumella, sijoitat siihen, että hevonen pärjää myös sinun seurassasi. Hevosen laitumella tulee olla sääsuoja, kun halutaan että hevonen voi laitumellakin aidosti hyvin.

Haluatko apua hevosen tarhan suunnitteluun?

pyydä tarjous asiantuntijalta: nina@karvamafia.com

Lähteet

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: